Η ιστορία μου

Ψυχή: (από το ψύχω= φυσώ) η κινητήρια δύναμη κάθε ζωντανού οργανισμού

Έκφραση: φανέρωμα αισθημάτων, σκέψεων, επιθυμιών, διαθέσεων με το λόγο, τη συμπεριφορά, την τέχνη κ.ά.

Θεραπεία: υπηρεσία, περιποίηση

 

Παρελθόν

Από το 2003 έπειτα από τις σπουδές μου στην Ψυχολογία ξεκίνησα να εργάζομαι ως δημοσιογράφος σε Μ.Μ.Ε. όπως η ΕΡΤ, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και άλλα μέσα αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, την παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών, την αρχισυνταξία, το ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις κ.ά. Παράλληλα, ολοκλήρωσα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ψυχολογία και Μ.Μ.Ε» και άλλες εκπαιδεύσεις στην ψυχολογία (Συστημική, Επαγγελματικό Προσανατολισμό, Φιλοσοφική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία).

Το 2010 ένιωσα ότι ήθελα να συνεχίσω να υπηρετώ τη δημοσιογραφία με διαφορετικό τρόπο, στοχεύοντας αποκλειστικά στη διάδοση των θεμάτων ψυχικής υγείας στο ευρύ κοινό με έγκυρο κι επιστημονικό τρόπο, καθώς έβλεπα ότι υπήρχε ένα κενό σ’ αυτόν το χώρο. Γι’ αυτό το σκοπό δημιούργησα το ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας «Ψυχο-γραφήματα», το οποίο γρήγορα αγκαλιάστηκε από το κοινό.

Τον ίδιο καιρό, ενώ γέμιζα χιλιάδες σελίδες γράφοντας για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους, άρχισα ν’ αντιλαμβάνομαι τη μεγάλη δύναμη που έχει ο γραπτός λόγος. Σύντομα, ανακάλυψα τη Θεραπευτική Γραφή και συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι το προσωπικό μου μονοπάτι, καθώς συνδύαζε το γραπτό λόγο με την ψυχολογία. Εφόσον ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στη Θεραπευτική Γραφή στο Therapeutic Writing Institute (Denver, Colorado, USA) αφοσιώθηκα σ’ αυτόν τον επιστημονικό τομέα και στο λογοτεχνικό γράψιμο.

Το 2013 δημιούργησα το Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης & Θεραπείας  με σκοπό να προσφέρω υπηρεσίες ψυχικής υγείας αλλά και να εκπαιδεύσω κι άλλους επαγγελματίες στη θεραπευτική γραφή.

Παρόν

Εκτός από τη στροφή στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, την ίδια εποχή υπήρξε και μια εσωτερική, αυτή της ανάγκης για την επαφή με τη φύση και το χτίσιμο μιας καθημερινότητας ήρεμης και δημιουργικής. Και κάπως έτσι αποφασίσαμε με το σύζυγό μου να μετακομίσουμε στο Πήλιο, σ’ ένα μικρό χωριό όπου είχε γεννηθεί η γιαγιά μου και περνούσα τα καλοκαίρια μου ως παιδί. Ο τρόπος για να μπορώ να συνεχίσω να κάνω όσα ήδη είχα ξεκινήσει, ήταν η χρήση της τεχνολογίας.

Έχοντας συναίσθηση των όσων ζουν εκτός Αθήνας ή Ελλάδος, δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν επιλέξει να ζήσουν μακριά από τα αστικά κέντρα ή την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, όμως αυτός δεν είναι λόγος για να αισθάνονται αποκομμένοι απ’ ό,τι συμβαίνει γύρω τους.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στην πληροφορία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ινστιτούτου προσφέρω ποικιλία εργαστηρίων στα οποία μπορεί να συμμετέχει κανείς οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

Με τις νέες τεχνολογίες το χάσμα της απόστασης μίκρυνε και τα σύνορά μας επεκτάθηκαν απεριόριστα. Κάποτε ο Βιτγκεστάιν είχε πει πως τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια του κόσμου μας, σήμερα όμως πιστεύω πως δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι τα όρια του κόσμου μας είναι τα όρια της κάλυψης του δικτύου μας.

Παράλληλα, τα χρόνια που βρισκόμουν στο Πήλιο ξεκίνησα να γράφω, με αποτέλεσμα την έκδοση τεσσάρων βιβλίων μου.

Μέλλον

Έπειτα ήρθε η πανδημία Covid-19 που έφερε αλλαγές στη ροή της ζωής και της καθημερινότητας. Η επιθυμία μου για διαρκή πνευματική, επιστημονική και προσωπική εξέλιξη με οδήγησε στις Βρυξέλλες, όπου δημιούργησα παράρτημα του Ινστιτούτου και συνεχίζω εκεί τις δραστηριότητές μου κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όταν δεν εργάζομαι ή γράφω, γειώνομαι με περπάτημα στη φύση και από αυτό μου το βίωμα ξεκίνησε η ιδέα για την πραγματοποίηση retreats στο Πήλιο, το βουνό του θεραπευτή Κένταυρου Χείρωνα, όπου βρίσκομαι πλέον τα καλοκαίρια.

Οι συμμετέχοντες στα retreats έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου για να περάσουν λίγες ή πολλές μέρες στη φύση συνδυάζοντάς το με την προσωπική τους ανάπτυξη. Πρόκειται για μια πρακτική που αγκαλιάζει την αξία της απόσυρσης και της επιστροφής έπειτα από μια μεταμορφωτική διαδικασία.

Μέσα στους μελλοντικούς στόχους μου είναι η δημιουργία μιας κοινότητας ανθρώπων με κοινό παρονομαστή την έκφραση, ενδυνάμωση και ψυχική θεραπεία μέσω του γραπτού λόγου και της επαφής με τη φύση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ ΕΔΩ.

 

Οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου

Θεραπευτική Γραφή: Ατομικές συνεδρίες και εργαστήρια στα οποία τo γράψιμο χρησιμοποιείται ως κύριο μέσο έκφρασης του εσωτερικού κόσμου, των συναισθημάτων και των σκέψεων. Ενδεικτικές περιπτώσεις: τραυματικές εμπειρίες, χρόνιες ασθένειες, εθισμοί- εξαρτήσεις, άγχος, βελτίωση σχέσεων, λήψη αποφάσεων, διαχείριση απώλειας – πένθους, διαχείριση μεταβατικών φάσεων (εγκυμοσύνη, διαζύγιο, ανεργία, αλλαγή χώρας, συνταξιοδότηση κ.ά), burn out, βελτίωση επικοινωνίας, διεκδικητικότητα, άγχος κριτικής, προβλήματα συμπεριφοράς, θέματα ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού, συμβουλευτική καριέρας, διαχείριση εξουθένωσης ιατρικού προσωπικού κ.ά. Επιπλέον, προσφέρεται ειδικό πρόγραμμα για συγγραφείς με στόχο το συγγραφικό ξεμπλοκάρισμα και την εξάλειψη των εσωτερικών εμποδίων στη διαδικασία του γραψίματος.
Οι συνεδρίες και τα εργαστήρια διεξάγονται διαδικτυκά ή δια ζώσης στις Βρυξέλλες.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίας στη φύση ή σε συνδυασμό με περπάτημα.
Περισσότερα δείτε εδώ.

Εκπαίδευση στη θεραπευτική και εκφραστική γραφή: Εκπαιδευτικοί κύκλοι και επιμορφωτικά σεμινάρια τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες, ειδικούς στην ψυχική υγεία και μη. Περισσότερα δείτε εδώ.

Ψυχο-γραφήματα: Το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας στην ελληνική γλώσσα, το οποίο αγκαλιάστηκε αμέσως από το κοινό, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το 2010. Γνωστό για την έγκυρη και ποιοτική «ψ» ματιά σε όλα τα θέματα που παρουσιάζονται και πάντοτε πλήρως ενημερωμένο. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Retreats: Ημέρες απόσυρσης από την καθημερινότητα, προσωπικής ανάπτυξης και επαφής με τη φύση για ομάδες ή μεμονωμένα άτομα. Περισσότερα δείτε εδώ.

Βιβλία: Το γράψιμο για μένα αποτελεί τρόπο ζωής. Παράλληλα με τις δραστηριότητές μου, δεν σταματώ να γράφω τόσο λογοτεχνικά κείμενα και διηγήματα όσο και επιστημονικά άρθρα. Περισσότερα δείτε εδώ.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του Ινστιτούτου, μπορείτε να γραφτείτε στο newsletter, εδώ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να μου στείλετε email στο expressive.writing@yahoo.com

Δείτε εδώ την ομιλία μου στο TEDx που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2014).

Εγγραφή στο ενημερωτικό newsletter

του Ινστιτούτου Ψυχικής Έκφρασης