Τι είναι η Εκφραστική – Θεραπευτική Γραφή;

Το γράψιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να θεραπευτούμε και να ρίξουμε φως στη ζωή μας. Όταν κάποιος αποτυπώνει στο χαρτί τις σκέψεις του, δίνει διέξοδο στα συναισθήματά του, που προκλήθηκαν από ένα πρόβλημα ή κάποιο γεγονός στη ζωή του, ευχάριστο ή δυσάρεστο. Μέσω των λέξεων μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, να διηγηθούμε την προσωπική μας ιστορία. Να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και τι είναι σημαντικό για μας. Καθώς διαβάζουμε και ακούμε τις λέξεις που εμείς γράψαμε ανοίγονται μπροστά μας νέες προοπτικές για να προχωρήσουμε τη ζωή μας.

Θεραπευτική γραφή είναι το σκόπιμο και εκ προθέσεως γράψιμο που βασίζεται σε βιωματικές εμπειρίες ζωής για να έχουμε περαιτέρω (επιθυμητά) αποτελέσματα. Οι λέξεις κλειδιά είναι το «σκόπιμο» και το «εκ προθέσεως». Δεν αρκεί πάντα απλά να πιάσουμε ένα μολύβι ή το πληκτρολόγιο και ν’ αρχίσουμε να γράφουμε (Adams, 1999). Χρειάζεται να υπάρχει κάποιος σκοπός και να εφαρμόζονται συγκεκριμένες τεχνικές. Αναλόγως με το σκοπό, λέγεται «εκφραστική» ή «θεραπευτική».

Πιο αναλυτικά, μπορείτε να δείτε το ακόλουθο άρθρο:
Εκφραστική Γραφή: καταθέτοντας τα συναισθήματα στο χαρτί

 

Τι διαφορά έχει η εκφραστική γραφή από τη δημιουργική;

Ο κύριος σκοπός της εκφραστικής γραφής είναι η έκφραση των συναισθημάτων, η επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο και η απελευθέρωση του ψυχισμού. Το αισθητικό, καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό αποτέλεσμα δεν μας απασχολεί.
Ο κύριος σκοπός της δημιουργικής γραφής είναι η βελτίωση του τρόπου γραφής και της αισθητικής – λογοτεχνικής αξίας ενός κειμένου.

Για κάθε είδος γραφής χρησιμοποιούνται ξεχωριστές τεχνικές, καθώς ο σκοπός τους διαφέρει.

 

Με την εκφραστική γραφή είναι σα να γράφω στο ημερολόγιό μου;

Όταν γράφουμε στο ημερολόγιό μας, συνήθως γράφουμε ελεύθερα και πολλές φορές κάνουμε απλά περιγραφή των γεγονότων ή των συναισθημάτων μας, χωρίς να εμβαθύνουμε ή να τα επεξεργαστούμε περισσότερο. Επίσης, όταν γράφουμε εντελώς ελεύθερα, σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να καταλήξουμε περισσότερο μπερδεμένοι ή με επιβαρυμένη την ψυχολογική μας κατάσταση. Στην εκφραστική γραφή, μπορεί κάποιος να γράφει στο ημερολόγιό του, όμως ακολουθούνται συγκεκριμένες τεχνικές, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από έμπειρους ειδικούς και συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχολογίας μας.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο εδώ:
Οι διαφορές της ημερολογιακής καταγραφής από τη θεραπευτική γραφή 


Γιατί χρειάζομαι κάποιον ειδικό να με βοηθήσει; Δεν φτάνει να γράφω μόνος μου στο σπίτι;

Ο ειδικός έχει εκπαιδευτεί συγκεκριμένα πάνω στο αντικείμενο της εκφραστικής γραφής και γνωρίζει όλες τις τεχνικές και μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Μπορεί να προτείνει στον συμμετέχοντα τις πιο κατάλληλες ασκήσεις ανάλογα με το στόχο που χρειάζεται κάθε φορά να δουλευτεί. Επίσης, ενώ μπορούμε να γράφουμε μόνοι μας, είναι πιο δύσκολο να ερμηνεύουμε όσα γράψαμε οι ίδιοι. Ο ειδικός έχει πιο αντικειμενική ματιά και με την εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει το συμμετέχοντα να συνειδητοποιήσει και ν’ ανακαλύψει πράγματα που ίσως μόνος του θα δυσκολευόταν.


Μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα η εκφραστική – θεραπευτική γραφή;

Η εκφραστική γραφή μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα στην ψυχή, το νου και το σώμα. Υπάρχουν πολυάριθμες έρευνες οι οποίες το αποδεικνύουν, όμως για να γίνει αυτό υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις, όπως το να θέλει ο συμμετέχων να θεραπευτεί, να έχει ξεπεράσει τις αντιστάσεις του, να υπάρχει μια καλή θεραπευτική σχέση κ.ά. Η εκφραστική και θεραπευτική γραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συμπληρωματικό εργαλείο στην ψυχοθεραπεία.


Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η εκφραστική – θεραπευτική γραφή;

Κατ’ αρχήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε νιώθει την ανάγκη ή επιθυμεί να εκφράζει τα συναισθήματά του. Το χαρτί μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του και ο πιο οικονομικός σύμβουλος. Απ’ τη στιγμή που θα μάθει τις τεχνικές, μπορεί να τις χρησιμοποιεί και μόνος του εφ’ όρου ζωής.

Για θεραπευτικούς σκοπούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης, αγχωδών διαταραχών, διατροφικών διαταραχών ή άλλων ψυχικών διαταραχών με την καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένων συμβούλων, ψυχολόγων ή ψυχοθεραπευτών.

 

Μπορώ να συμμετέχω σε κάποιο εργαστήριο εκφραστικής – θεραπευτικής γραφής, ενώ ήδη επισκέπτομαι κάποιον ψυχολόγο;

Η εκφραστική – θεραπευτική γραφή δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ψυχοθεραπεία. Το αντίθετο μάλιστα, μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά συμπληρωματικά. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως, ίσως χρειαστεί συνεννόηση μεταξύ του συμμετέχοντα με τον ειδικό ως προς τους θεραπευτικούς στόχους που δουλεύονται το συγκεκριμένο διάστημα.

Πού διεξάγονται οι συνεδρίες ή τα εργαστήρια της εκφραστικής γραφής;

Οι συνεδρίες τις εκφραστικής γραφής διεξάγονται είτε ατομικά είτε ομαδικά στο Πήλιο (Πινακάτες), στην Αθήνα (Χολαργός) και εκτάκτως σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδος, της Κύπρου και του εξωτερικού.
Προηγούμενα εργαστήρια μπορείτε να δείτε εδώ:
Εθνικός Κήπος Αθήνα
Σχολείο του Δάσους Σταμάτα
Παραλία “Παράδεισος”, Πήλιο
Βερολίνο – Viktoria Park

Φωτογραφίες των εργαστηρίων μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Αν ενδιαφέρεστε να πραγματοποιηθεί κάποιο εργαστήριο στην περιοχή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.

Μένω σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, μπορώ να συμμετάσχω;

Υπάρχουν εξ’ αποστάσεως εργαστήρια τα οποία διεξάγονται μέσω ίντερνετ και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε από οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.
Μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ ή να γραφτείτε στο newsletterμας για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις.
Οι ατομικές συνεδρίες μπορούν να γίνουν και μέσω Skype.

 Email επικοινωνίας: expressive.writing@yahoo.com

ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ή ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Στην εκφραστική γραφή το κύριο εργαλείο μας είναι το γράψιμο, το οποίο χρησιμοποιούμε για να εκφραστούμε, να έρθουμε σ’ επαφή με την εσωτερική φωνή μας και να θεραπευτούμε. Μέσω των λέξεων μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, να διηγηθούμε την προσωπική μας ιστορία. Να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και τι είναι σημαντικό για μας. Καθώς διαβάζουμε και ακούμε τις λέξεις που εμείς γράψαμε ανοίγονται μπροστά μας νέες προοπτικές για να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Πιο αναλυτικά, μπορείτε να δείτε εδώ. http://ekfrastiki-grafi.gr/217/sichnes-erotisis/ […]

  2. […] Πώς θα διεξαχθεί το εργαστήριο; Το εργαστήριο θα διεξαχθεί μέσω Skype και δεν χρειάζονται τεχνικές γνώσεις, ούτε προηγούμενη συγγραφική ικανότητα. Θα γίνει σε μικρές ομάδες, με περιορισμένο αριθμό ατόμων και θα δουλέψουμε με τεχνικές της εκφραστικής γραφής. Τι είναι η εκφραστική γραφή; Στην εκφραστική γραφή το κύριο εργαλείο μας είναι το γράψιμο, το οποίο χρησιμοποιούμε για να εκφραστούμε, να έρθουμε σ’ επαφή με την εσωτερική φωνή μας και να θεραπευτούμε. Μέσω των λέξεων μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, να διηγηθούμε την προσωπική μας ιστορία. Να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και τι είναι σημαντικό για μας. Καθώς διαβάζουμε και ακούμε τις λέξεις που εμείς γράψαμε ανοίγονται μπροστά μας νέες προοπτικές για να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Πιο αναλυτικά, μπορείτε να δείτε εδώ. http://ekfrastiki-grafi.gr/217/sichnes-erotisis/ […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here