Η ιστορία μου

Ψυχή: (από το ψύχω= φυσώ) η κινητήρια δύναμη κάθε ζωντανού οργανισμού

Έκφραση: φανέρωμα αισθημάτων, σκέψεων, επιθυμιών, διαθέσεων με το λόγο, τη συμπεριφορά, την τέχνη κ.ά.

Παρελθόν

Από το 2003 έπειτα από τις σπουδές μου στην Ψυχολογία ξεκίνησα να εργάζομαι ως δημοσιογράφος σε Μ.Μ.Ε. όπως η ΕΡΤ, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και άλλα μέσα αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, την παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών, την αρχισυνταξία, το ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις κ.ά. Παράλληλα, ολοκλήρωσα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ψυχολογία και Μ.Μ.Ε» και άλλες εκπαιδεύσεις στην ψυχολογία (Συστημική προσέγγιση, Επαγγελματικό Προσανατολισμό, Φιλοσοφική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία).

Το 2010 ένιωσα ότι ήθελα να συνεχίσω να υπηρετώ τη δημοσιογραφία με διαφορετικό τρόπο, στοχεύοντας αποκλειστικά στη διάδοση των θεμάτων ψυχικής υγείας στο ευρύ κοινό με έγκυρο κι επιστημονικό τρόπο, καθώς έβλεπα ότι υπήρχε ένα κενό σ’ αυτόν το χώρο. Γι’ αυτό το σκοπό δημιούργησα το ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας «Ψυχο-γραφήματα», το οποίο γρήγορα αγκαλιάστηκε από το κοινό.

Τον ίδιο καιρό, ενώ γέμιζα χιλιάδες σελίδες γράφοντας για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους, άρχισα ν’ αντιλαμβάνομαι τη μεγάλη δύναμη που έχει ο γραπτός λόγος. Σύντομα, ανακάλυψα τη Θεραπευτική Γραφή και συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι το προσωπικό μου μονοπάτι, καθώς συνδύαζε το γραπτό λόγο με την ψυχολογία. Εφόσον ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στη Θεραπευτική Γραφή στο Therapeutic Writing Institute  (Denver, Colorado) αφοσιώθηκα σ’ αυτόν τον επιστημονικό τομέα και στο λογοτεχνικό γράψιμο.

Το 2013 δημιούργησα το Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης «Ψ-Χ» θέλοντας να προσφέρω υπηρεσίες ψυχικής υγείας με στόχο την προσωπική ανάπτυξη, την αυτογνωσία και τη βίωση μιας ισορροπημένης και δημιουργικής ζωής.

Παρόν

Εκτός από τη στροφή στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, την ίδια εποχή υπήρξε και μια εσωτερική, αυτή της ανάγκης για την επαφή με τη φύση και το χτίσιμο μια καθημερινότητας ήρεμης και δημιουργικής. Και κάπως έτσι αποφασίσαμε με το σύζυγό μου να μετακομίσουμε στο Πήλιο, σ’ ένα μικρό χωριό όπου είχε γεννηθεί η γιαγιά μου και περνούσα τα καλοκαίρια μου ως παιδί. Ο τρόπος για να μπορώ να συνεχίσω να κάνω όσα ήδη είχα ξεκινήσει, ήταν η χρήση της τεχνολογίας.

Πεποίθησή μου είναι ότι η προσωπική ανάπτυξη και η ισορροπία στη ζωή επιτυγχάνονται μέσα από την έκφραση των συναισθημάτων, σκέψεων, αναγκών, επιθυμιών ή διαθέσεων. Για το σκοπό αυτό, εκτός από τη Θεραπευτική Γραφή, σε συνεργασία με έμπειρους ειδικούς προσφέρω εργαστήρια που στοχεύουν στην έκφραση μέσα από εργαλεία των τεχνών όπως είναι ο κινηματογράφος, η φωτογραφία, η λογοτεχνία κ.ά.

Έχοντας συναίσθηση των όσων ζουν εκτός Αθήνας ή Ελλάδος, δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν επιλέξει να ζήσουν μακριά από τα αστικά κέντρα ή την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, όμως αυτός δεν είναι λόγος για να αισθάνονται αποκομμένοι απ’ ό,τι συμβαίνει γύρω τους.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στην πληροφορία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα προσφέρω ποικιλία εργαστηρίων στα οποία μπορεί να συμμετέχει κανείς οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

Απευθύνομαι στο σύγχρονο άνθρωπο που δεν έχει χρόνο για χάσιμο, θέλει να έχει επιλογές κι επιθυμεί να εξελίσσεται διαρκώς ψυχικά, πνευματικά και σωματικά όπου κι αν βρίσκεται.

Μέλλον

Με τις νέες τεχνολογίες το χάσμα της απόστασης μίκρυνε και τα σύνορά μας επεκτάθηκαν απεριόριστα. Κάποτε ο Βιτγκεστάιν είχε πει πως τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια του κόσμου μας, σήμερα όμως πιστεύω πως δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι τα όρια του κόσμου μας είναι τα όρια της κάλυψης του δικτύου μας. Για το λόγο αυτό, παράλληλα με τις επιστημονικές μου γνώσεις δεν σταματώ να μαθαίνω τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Παρ’ όλα αυτά, δεν ξεχνώ την ανθρώπινη φύση μου και την ανάγκη μου για επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Όταν δεν βρίσκομαι μπροστά στον υπολογιστή, γειώνομαι με περπάτημα στο δάσος ή στην παραλία. Από αυτό μου το βίωμα ξεκίνησε η ιδέα για την πραγματοποίηση retreats στη φύση και συγκεκριμένο στο Πήλιο, το βουνό του θεραπευτή Κένταυρου Χείρωνα.

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια και τις συνεδρίες μου έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου για λίγες ή πολλές μέρες στη φύση σε συνδυασμό με την προσωπική τους ανάπτυξη και έχουν ήδη αγκαλιάσει την αξία της απόσυρσης και της επιστροφής έπειτα από μια μεταμορφωτική διαδικασία.

Το επόμενο βήμα, είναι η ανάπτυξη αυτών των retreats και η δημιουργίας μιας κοινότητας ανθρώπων που στοχεύουν στην προσωπική ανάπτυξή τους και στην ισορροπία ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική ζωή τους. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορώ να κρατώ κι εγώ την ισορροπία ανάμεσα στις πολλές ώρες μοναξιάς που χρειάζεται το γράψιμο των βιβλίων μου και στην κοινωνικότητα και τη χαρά της προσφοράς.

Όλα τα παραπάνω, τα περιγράφω στην ομιλία μου στο TEDx που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Οι δραστηριότητες

Θεραπευτική Γραφή: Εργαστήρια θεραπευτικής γραφής και ατομικές συνεδρίες με στόχο την ψυχική αρμονία, την αυθεντική έκφραση του εαυτού και τη βίωση μιας ισορροπημένης ζωής. To γράψιμο χρησιμοποιείται ως κύριο μέσο έκφρασης του εσωτερικού κόσμου, των συναισθημάτων και των σκέψεων. Ανάμεσα στα προγράμματα υπάρχει και ειδικό για συγγραφείς με στόχο το συγγραφικό ξεμπλοκάρισμα και την εξάλειψη των εσωτερικών εμποδίων στη διαδικασία του γραψίματος. Περισσότερα δείτε εδώ.

Διαδικτυακά σεμινάρια & εργαστήρια: Ο συνδετικός κρίκος αυτών των σεμιναρίων είναι η έκφραση. Κάθε φορά χρησιμοποιείται ένα διαφορετικό μέσο έκφρασης, όπως για παράδειγμα είναι το γράψιμο, η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία κ.ά. σε συνεργασία με ειδικά εκπαιδευμένους κι έμπειρους εισηγητές. Περισσότερα δείτε εδώ.

«Ψυχο-γραφήματα»: Το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας στην ελληνική γλώσσα, το οποίο αγκαλιάστηκε αμέσως από το κοινό, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το 2010. Γνωστό για την έγκυρη και ποιοτική «ψ» ματιά σε όλα τα θέματα που παρουσιάζονται και πάντοτε πλήρως ενημερωμένο. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Retreats: Ημέρες απόσυρσης από την καθημερινότητα, προσωπικής ανάπτυξης και επαφής με τη φύση για ομάδες ή μεμονωμένα άτομα. Περισσότερα δείτε εδώ.

Βιβλία: Το γράψιμο για μένα αποτελεί τρόπο ζωής. Παράλληλα με τις δραστηριότητές μου, δεν σταματώ να γράφω τόσο λογοτεχνικά κείμενα και διηγήματα όσο και επιστημονικά άρθρα. Περισσότερα δείτε εδώ.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του Ινστιτούτου, μπορείτε να γραφτείτε στο newsletter, εδώ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μπορείτε να μου στείλετε email στο expressive.writing@yahoo.com

Εγγραφή στο ενημερωτικό newsletter

του Ινστιτούτου Ψυχικής Έκφρασης