Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020 

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα πρίσμα θετικής στάσης, μια επιλογή. Όχι μόνο στις καλές στιγμές, αλλά ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Τότε είναι που μπορεί να φανεί πιο χρήσιμη από ποτέ.
Η ευγνωμοσύνη είναι τρόπος ζωής.

***

Η έκφραση της ευγνωμοσύνης είναι ένας απλός κι επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για να νιώσουμε μεγαλύτερη ευτυχία, αισιοδοξία, ικανοποίηση και αγάπη στη ζωή μας.

Η ψυχολόγος Δήμητρα Διδαγγέλου συνδυάζει την επαγγελματική της εμπειρία στη θεραπευτική γραφή με τη βιβλιογραφική, εμπειρική και βιωματική έρευνα στο θέμα της ευγνωμοσύνης. Το περιεχόμενο διανθίζεται από μαρτυρίες ανθρώπων και ιστορίες ευγνωμοσύνης που δίνουν δύναμη κι έμπνευση: από μια γυναίκα με σχεδόν καθολική αναπηρία που νιώθει απέραντη ευγνωμοσύνη απέναντι στη ζωή, ακόμα και στην ασθένειά της μέχρι μια συνταξιούχο η οποία έχασε τον επί τριάντα χρόνια σύντροφό της και προσπαθεί να προχωρήσει νιώθοντας πληρότητα και μια κοπέλα η οποία παραλίγο να χάσει τη ζωή της σε επέμβαση ρουτίνας και μέσα από την ευγνωμοσύνη κατάφερε να δώσει νόημα στην εμπειρία της και να τη μεταμορφώσει σε δώρο για άλλους ανθρώπους.

Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει ασκήσεις βασισμένες σε τεχνικές της θεραπευτικής γραφής με σκοπό την ένταξη της ευγνωμοσύνης στην καθημερινότητά του και την άντληση ικανοποίησης από τη ζωή του.

***

«Η ευγνωμοσύνη, μέσα από μια εμπειρική και βιωματική έρευνα αναγορεύεται σε ένα προνομιούχο πεδίο υπέρβασης  των δεινών που σημαδεύουν τον ψυχισμό μας.  Μπορείς εσύ ο ίδιος  να γίνεσαι, κατά κάποιο τρόπο,  ο  συγγραφέας της μοίρας και της ζωής σου. Θα μπορούσε να είναι και ένα εγχειρίδιο χρήσης μιας ζωής που αξίζει να ονομάζεται ζωή.  Αξίζει να το διαβάσουμε το βιβλίο, να το συλλογισθούμε, να το νιώσουμε. Η ευγνωμοσύνη, εν τέλει, είναι ένας τρόπος να είσαι.»

Φωτεινή Τσαλίκογλου, Συγγραφέας, Καθηγήτρια Ψυχολογίας

***

 «Είναι ιδιαίτερα επίκαιρη η κυκλοφορία αυτού του βιβλίου καθώς παλεύουμε με παγκόσμιες αλλαγές και αβεβαιότητες σε ατομικό, κοινωνικό και πλανητικό επίπεδο. Αυτό το βιβλίο ξεπερνά κατά πολύ τη σημερινή συνήθη τεχνική «διατήρησης ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης».
Θα είναι ένα πολύτιμο βιβλίο για τους επαγγελματίες στα βοηθητικά επαγγέλματα και τους πελάτες τους, αλλά και για όσους αναζητούν διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση δύσκολων περιόδων.»

Kate Thompson, Συγγραφέας του Therapeutic Journal Writing: an introduction for practitioners

 

Σύντομο βιογραφικό τη συγγραφέως

Η Δήμητρα Διδαγγέλου είναι ψυχολόγος και επιστημονικός δημοσιογράφος. Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχολογία και Μ.Μ.Ε. και έχει ειδικευθεί στη θεραπευτική γραφή. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα (ΕΡΤ, Τα Νέα κ.α.) και στη συνέχεια δημιούργησε το ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας Ψυχο-γραφήματα και το Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης. Διεξάγει ατομικές συνεδρίες, ομαδικά εργαστήρια και retreats, χρησιμοποιώντας το γράψιμο ως κύριο μέσο έκφρασης και θεραπείας.

Έχει γράψει τη νουβέλα Η Σύβι και ο Ντάντυ (Γαβριηλίδης, 2014) και τη συλλογή διηγημάτων Wabi Sabi (Η ατέλεια) (Ιωλκός, 2017). Διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και λογοτεχνικά περιοδικά.

 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ Ή ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΔΩ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here