“Να είσαι ευγνώμων για τα καλά και τα άσχημα στη ζωή σου. Και τα δύο σου δίδαξαν κάτι.”
Χαλίλ Γκιμπράν

 

Ένα εργαστήριο για να δημιουργηθεί ο χώρος και ο χρόνος για να μπει η ευγνωμοσύνη στη ζωή μας και ν’ ανοίξει ένα νέο παράθυρο θετικής σκέψης και ψυχολογίας.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει πως όταν εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας μπορούμε να έχουμε πολλαπλά οφέλη στη ζωή μας σε ψυχικό, σωματικό και κοινωνικό επίπεδο. Όταν κάποιος βλέπει με μάτια ευγνωμοσύνης αλλάζει την οπτική του απέναντι σε ό,τι συμβαίνει γύρω του και μέσα του και εν τέλει απέναντι στην ίδια τη ζωή.

Σ’ αυτό το διήμερο εργαστήριο μέσα από τεχνικές εκφραστικής γραφής και βιβλιοθεραπείας θα εμβαθύνουμε στην έννοια της ευγνωμοσύνης και πιο συγκεκριμένα θα:

  • Επεξεργαστούμε τι σημαίνει για εμάς η έννοια της ευγνωμοσύνης και τη θέση που έχει στη ζωή μας
  • Αναγνωρίσουμε όσα καλά έχουμε ήδη στη ζωή μας
  • Δούμε με νέα οπτική γεγονότα και εμπειρίες
  • Εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για πρόσωπα και καταστάσεις
  • Καλλιεργήσουμε έναν θετικό τρόπο σκέψης
  • Αναπτύξουμε δεξιότητες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών

Η ευγνωμοσύνη είναι χρήσιμη όχι μόνο στις καλές στιγμές, αλλά και σε περιόδους κρίσης. Τότε μάλιστα είναι που μπορεί να φανεί πιο χρήσιμη από ποτέ. Μας βοηθά να δούμε τις δυσκολίες –που αναπόφευκτα θα έρθουν κάποια στιγμή στη ζωή- με διαφορετική ματιά, να εκτιμήσουμε τα μαθήματα που πήραμε από αυτές και τους ανθρώπους που μπορεί να μας βοήθησαν κατά τη διάρκειά τους. Μας βοηθά όχι να μην βλέπουμε τις οδύνες, αλλά να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη ζωή μας παρά αυτές.

Το εργαστήριο θα βασιστεί εν μέρει στο βιβλίο «Ευγνωμοσύνη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη (2020) και θα είναι εμπλουτισμένο με νέες ασκήσεις και ανατροφοδότηση.

Τι είναι η Εκφραστική  Γραφή  – Πώς δουλεύει;

Η εκφραστική (ή θεραπευτική) γραφή περιλαμβάνει συγκεκριμένες τεχνικές και μεθόδους με τις οποίες μπορεί ο καθένας να εκφραστεί ελεύθερα μέσω του γραπτού λόγου και να διοχετεύσει τα συναισθήματά του στο χαρτί χωρίς το φόβο της κριτικής, του σωστού ή λάθους. Είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος τρόπος έκφρασης  και χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό (ΗΠΑ και Ευρώπη) για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη εμπειρία με τη συγγραφή.

Περισσότερα για την εκφραστική γραφή εδώ:
https://expressingmyself.gr/sichnes-erotisis/

Τι να μην περιμένεις: το συγκεκριμένο εργαστήριο δεν μπορεί ν’ αντικαταστήσει θεραπευτικές συνεδρίες ή την επίσκεψη σε ψυχολόγο.

Τι χρειάζεται να ξέρω για να συμμετέχω διαδικτυακά;

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με live βιντεκλήση. Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ούτε η δημιουργία ηλεκτρονικού λογαριασμού. Για να μπορέσετε να το παρακολουθήσετε θα χρειαστεί να έχετε καλή σύνδεση στο ίντερνετ, ανοιχτή κάμερα και μικρόφωνο. Δύο μέρες πριν από την έναρξη του εργαστηρίου θα σας σταλεί ο σύνδεσμος της σύνδεσης και ακριβείς οδηγίες.

 

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Δήμητρα Διδαγγέλου έχει σπουδάσει Ψυχολογία (Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/κης) με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην «Ψυχολογία και Μ.Μ.Ε» (Πάντειο Παν/μιο).

Εκπαιδεύτηκε στη Θεραπευτική Γραφή (Therapeutic Writing Institute, Denver, USA), στη βιβλιοθεραπεία, στη συστημική θεωρία, στη φιλοσοφική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία και στον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Έχει άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ψυχολόγου και είναι μέλος  των: Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Mental Health Europe, Lapidus International, Science View, ΕΣΗΕΑ, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης. Είναι μέντορας στο δίκτυο Women on Top.

Είναι δημιουργός του ηλεκτρονικού περιοδικού ψυχολογίας «Ψυχο-γραφήματα» και του Ινστιτούτου Ψυχικής Έκφρασης.

Το βιβλίο της «Wabi Sabi» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός (2017) και η νουβέλα «Η Σύβι και ο Ντάντυ» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη (2014). Διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς κι έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και λογοτεχνικά περιοδικά.

Το τελευταίο βιβλίο της είναι ψυχολογίας με τίτλο «Ευγνωμοσύνη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη (2020).

Ομιλία TEDx:
https://www.youtube.com/watch?v=UNsHMEwNm2w&t=11sΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Το εργαστήριο θα είναι διήμερο και θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω ημερομηνίες:
Σάββατο 27 Μαρτίου 2021
17.00 – 19.30

& Κυριακή 28 Μαρτίου 2021
11.00 – 13.00

Κόστος: 45€

Εγγραφές μέχρι τις 24 Μαρτίου 2021

Τρόπος εγγραφής

Για την εγγραφή σας θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω αίτηση και να τη στείλετε στο expressive.writing@yahoo.com

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Και στη συνέχεια να προχωρήσετε την πληρωμή με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
Με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ΕΔΩ.
Με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ΕΔΩ.

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here