Παρακάτω θα βρεις κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να οργανώσεις το Home Retreat σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Βρες το κατάλληλο μέρος

Εάν δεν μπορείς να κάνεις ένα retreat στο σπίτι σου (λόγω συγκατοίκων ή μελών της οικογένειας), υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κόστους που μπορείς να εξερευνήσεις. Δες αν κάποιος φίλος σου θα λείπει και μπορεί να σου παραχωρήσει το σπίτι ή το εξοχικό του. Υπάρχουν επίσης κοντινές αποδράσεις στη φύση σε όποια πόλη και να μένεις ή επίσης μπορείς να ενοικιάσεις ένα οικονομικό διαμέρισμα μέσω κάποιας ιστοσελίδας. Βεβαιώσου ότι αυτό το μέρος βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία, ιδανικά στη φύση.

Αποφάσισε για το χρονοδιάγραμμα, τη δομή και το περιεχόμενο

Προτείνεται να μην γίνουν όλες οι ασκήσεις την ίδια μέρα, καθώς μπορεί να είναι κουραστικό. Καλό είναι να υπάρχει ενδιάμεσα χρόνος για αφομοίωση των ασκήσεων.

Οργάνωσε το πρόγραμμά σου αρκετά νωρίτερα από το retreat. Αν αυτό είναι μεγαλύτερο από μια ημέρα, η πρώτη ημέρα είναι ημέρα ξεκούρασης. Ξάπλωσε όσο χρειάζεσαι και θέλεις ώστε να ξεκουραστείς. Ακολούθησε τη ροή του ρυθμού σου και του αυθορμητισμού. Χρησιμοποίησε αυτή τη μέρα ξεκούρασης για ν’ αρχίσεις ν’ αποσυμπιέζεσαι από το άγχος της καθημερινής ζωής σου.

Στη συνέχεια, όρισε το πρόγραμμά σου για τις επόμενες ημέρες. Αποφάσισε ποια ώρα θα ξυπνάς. Ή, αν θ’ αφήσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί μέχρι να ξυπνήσεις, χωρίς ξυπνητήρι. Προγραμμάτισε τους χρόνους γεύματός σου ή και της προετοιμασίας του αν πρόκειται να το μαγειρέψεις εσύ. Φρόντισε να έχεις λίγο χρόνο για μια χαλαρή βόλτα έξω, για περπάτημα, τρέξιμο ή κολύμπι, για το διάβασμα ενός βιβλίου κατά προτίμηση σχετικού με το αντικείμενο του retreat.

Αποχή από την τεχνολογία

Καλό είναι να προσπαθήσεις αυτές τις μέρες να μην έχεις επαφή με την τεχνολογία. Ειδοποίησε την οικογένεια και τους φίλους σου και αποσυνδέσου για λίγο από το ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα. Κλείσε το τηλέφωνό σου και μείνε μόνη/-ος με τον εαυτό σου.

Επίσης, προγραμμάτισε τυχόν πρόσθετες δραστηριότητες και το χρόνο που θα διαρκέσουν. Τι θα ήθελες να κάνεις; Περπάτημα ή τρέξιμο; Κολύμπι; Θα περάσεις χρόνο στη φύση; Γιόγκα; Προσευχή; Χορό; Μουσική; Μελέτη; Θα κάνεις κάποια τέχνη; Θα είσαι σιωπηλή/-ός;

Ό,τι κι αν επιλέξεις, είναι σημαντικό να έχει κατευθυνθεί από τη θέλησή σου. Μη βάλεις «πρέπει» αυτές τις μέρες. Κάνε μια λίστα μόνο με όσα θέλεις πραγματικά να κάνεις. Αν δεν θέλεις να κάνεις τίποτα πρόσθετο, μην κάνεις τίποτα.

Συγκέντρωσε το υλικό σου

Είναι βοηθητικό να έχεις συγκεντρώσει από πριν ό,τι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Home Retreat.

Καρτ’ αρχήν φρόντισε να έχεις συγκεντρώσει το υλικό του Home Retreat στον υπολογιστή σου ή να το έχεις εκτυπώσει. Βεβαιώσου ό,τι όλα είναι σωστά και λειτουργούν.

Αν θέλεις ν’ ακούσεις μουσική, δημιούργησε μια λίστα αναπαραγωγής της αγαπημένης σου μουσικής. Καλό είναι τα κομμάτια να είναι βοηθητικά στη συγκέντρωση, χωρίς στίχους και να μη δημιουργούν περισπασμούς. Στο YouTube υπάρχουν πάρα πολλά ειδικά σχεδιασμένα για την ενίσχυση της συγκέντρωσης, για χαλάρωση και ηρεμία. Το ραδιόφωνο ή τυχαία τραγούδια από τη συλλογή σου δεν είναι καλή ιδέα.

Αν θέλεις να περιποιηθείς το σώμα σου, βεβαιώσου ότι διαθέτεις τα κατάλληλα προϊόντα. Μπορείς ακόμα και να επιλέξεις να κάνεις κράτηση ενός θεραπευτή μασάζ για να έρθει στο χώρο που έχεις επιλέξει.

Η κατάλληλη διατροφή

Είναι χρήσιμο τις ημέρες που θα πραγματοποιήσεις το Home Retreat να φροντίσεις η διατροφή σου να είναι ελαφριά, χωρίς βαριά γεύματα που θα «κλέψουν» την ενέργειά σου.

Καλό είναι να έχεις μαζί σου υγιεινά σνακ που δίνουν ενέργεια και ν’ αποφύγεις την κατανάλωση αλκοόλ. Η καφεΐνη αρχικά μπορεί να σου δώσει ενέργεια, όμως η υπερβολική μπορεί να σου δημιουργήσει ανησυχία ή και αϋπνία.

Εάν θέλεις να δημιουργήσεις μια ειδική διατροφή για τον εαυτό σου αυτές τις μέρες, βεβαιώσου ότι θα έχεις πάρει μαζί σου τα απαραίτητα υλικά, ώστε να μη χρειαστεί να πας σε καταστήματα να τ’ αναζητήσεις κατά τη διάρκεια του retreat. Ίσως να επιλέξεις να κάνεις χυμούς ή να τρως μόνο χορτοφαγικά ή ωμά τρόφιμα. Ίσως να επιλέξεις να κόψεις ζάχαρη, αλκοόλ, καφεΐνη, γαλακτοκομικά ή σιτάρι κατά τη διάρκεια του retreat σου.

 

Χώρος εργασίας

Αν στόχος του retreat σου είναι η συγγραφή ασκήσεων, ο χώρος εργασίας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Ακόμα και μια γωνιά ενός δωματίου μπορεί να είναι μια αρχή για να επιτύχεις τη διανοητική κατάσταση που χρειάζεσαι. Εάν δεν έχεις ήδη γραφείο στο σπίτι σου, σκέψου έναν άλλον χώρο που θα σ’ εμπνεύσει. Εξέτασε το σπίτι σου, μέσα και έξω, για γωνίες που μπορεί να γίνουν μυστικές αποδράσεις και θα σου χρησιμεύσουν ακόμα και μετά από το Home Retreat.

Εάν δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος χώρος στο σπίτι που να μπορείς ν’ απομονώνεσαι για λίγο, μπορείς να δημιουργήσεις έναν, έστω βάζοντας μια κουρτίνα για διαχωριστικό. Καλό είναι αυτός ο χώρος να είναι μόνο δικός σου και να είναι κάτι ξεχωριστό για σένα.

Όπου κι αν βρεθείς για το retreat, δημιούργησε έναν ιερό χώρο. Δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα προσέχοντας το φωτισμό, άναψε κεριά, ψέκασε ή βάλε σε ένα burnerλίγο άρωμα από αιθέρια έλαια ή κάψε κάποιο βότανο (το φασκόμηλο είναι ιδανικό γι’ αυτή την περίπτωση), βάλε φρέσκα λουλούδια σ’ ένα βάζο και εικόνες/φωτογραφίες που σ’ εμπνέουν.

Μη γεμίζεις κενό χώρο με περισπασμούς.  

Παρατήρησε το φυσικό περιβάλλον

Καθώς πραγματοποιείς το retreat σου, περπάτησε γύρω από το σπίτι σου ή το μέρος όπου έχεις επιλέξει να το κάνεις και δες το με τα μάτια ενός ξένου. Παρατήρησε το περιβάλλον γύρω σου σα να το βλέπεις για πρώτη φορά. Ενεργοποίησε όλες τις αισθήσεις σου. Τι ακούς; Τι βλέπεις; Τι αισθάνεσαι στο δέρμα σου; Παρατήρησε τα συναισθήματά σου σε σχέση με το χώρο γύρω σου.

Έχε μαζί σου πάντα ένα σημειωματάριο. Μια βόλτα μας βοηθά να είμαστε πιο δημιουργικοί και καθαρίζει το μυαλό μας. Μπορεί να σου έρθει κάποια ιδέα έξω ή μπορείς απλά να κρατάς σημειώσεις με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Η αξία του χρόνου

Δώσε αξία στο χρόνο που αφιερώνεις σ’ αυτές τις μέρες απόσυρσης. Μην κάνει περιττές κινήσεις και κουβέντες (καλύτερα μάλιστα ν’ αποφύγεις εντελώς τις κουβέντες!). Δώσε αξία στη σιωπή και παρατήρησε πώς κυλά ο χρόνος μέσα από αυτή. Αξιοποίησε δημιουργικά το χρόνο σου και φρόντισε να πάρεις ό,τι καλύτερο μπορείς από αυτό το διάστημα φροντίδας του εαυτού σου.   

Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Οργάνωσε τις επιβραβεύσεις που θα δώσεις στον εαυτό σου μετά το τέλος του retreat. Είναι σημαντικό ν’ αναγνωρίσεις και έμπρακτα την προσπάθεια που θα έχεις κάνει. Αυτές οι επιβραβεύσεις μπορεί να είναι για παράδειγμα εισιτήρια για μια συναυλία με το αγαπημένο σου συγκρότημα, να δεις μια αγαπημένη σου ταινία ή σειρά, να παίξεις ένα αγαπημένο σου online παιχνίδι, η βόλτα με μια φίλη/ένα φίλο, να φας στο αγαπημένο σου εστιατόριο, να μαγειρέψεις το αγαπημένο σου φαγητό, να βγεις για χορό, να πας σ’ ένα πάρτυ, ν’ αγοράσεις ένα καινούργιο άρωμα, μια καινούργια τσάντα, παπούτσια ή ένα ρούχο, να κάνεις μίνι-διακοπές, να πας βόλτα σ’ ένα πάρκο της γειτονιάς σου και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς που θα σου δώσει χαρά.

Φτιάξε το πρόγραμμά σου

Εφόσον κατεβάσεις το υλικό του homeretreatκαι δεις το χρόνο που θέλεις ν’ αφιερώσεις σ’ αυτό, κάνε το πρόγραμμά σου αναλόγως με το πού έχεις αποφασίσει να το πραγματοποιήσεις.

Συμπερίλαβε στο πρόγραμμα το γράψιμο των ασκήσεων, τη μελέτη, τα γεύματα, την ξεκούραση, το περπάτημα και ό,τι άλλο έχεις αποφασίσει.

Ένα παράδειγμα προγράμματος είναι το παρακάτω:

 • 30 – 8.30 Διαλογισμός
 • 8:30 – 9:00 Ήπια γυμναστική
 • 00 – 9.30 Πρωινό
 • 9:30 – 12:30 ΑσκήσειςRetreat
 • 12:30 – 13:00 Προετοιμασία γεύματος
 • 00 – 14.00 Γεύμα
 • 00 – 15.00 Ανάπαυση
 • 00 – 16.00 Περπάτημα στη φύση
 • 00 – 18.00 Ασκήσεις Retreat
 • 00 – 18.30 Διάλειμμα
 • 00 – 19.30 Μελέτη
 • 30 – 20.30 Ελαφρύ δείπνο
 • 30 – 21.30 Μελέτη – διαλογισμός
 • 30 – 22.00 Ζεστό μπάνιο
 • 00 Χαλάρωση – ύπνος

Εφόσον ολοκληρώσεις τον σχεδιασμό του προγράμματός σου, εκτύπωσέ το και προετοιμάσου γι’ αυτές τις μέρες.

Τέλος, μην ξεχνάς: η αυτοπειθαρχία και η αποφασιστικότητα είναι τα βασικά συστατικά για να έχεις τα μέγιστα αποτελέσματα, αλλά η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και για τον εαυτό σου είναι το μεγαλύτερο κίνητρο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here