Η Εκφραστική Γραφή ως μέσο αυτο-έκφρασης και προσωπικής ανάπτυξης

Tο γράψιμο μπορεί ν’ αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.”
Dr. James Pennebaker

Επιστημονικά Υπεύθυνη- Εκπαιδεύτρια: Δήμητρα Διδαγγέλου, Ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, MSc, Ειδίκευση στη Θεραπευτική Γραφή
Συνεκπαιδεύτρια: Κωνσταντίνα Φούκα

 

Το Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης διοργανώνει εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης στην Εκφραστική Γραφή στο χώρο της εκπαίδευσης και της κοινότητας.

Μέσω του γραπτού λόγου μπορεί να βοηθηθούν τα άτομα να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα, να εξωτερικεύσουν την εσωτερική φωνή τους, να δημιουργήσουν ιστορίες από τα προσωπικά βιώματα, ν’ αλλάξουν οπτική απέναντι σε καταστάσεις και γεγονότα, να συνδεθούν με τους άλλους, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, να έρθουν πιο κοντά στους στόχους τους και στον αυθεντικό εαυτό. Στην εκφραστική γραφή τα γραπτά πηγάζουν από τις εμπειρίες ζωής και το χαρτί μπορεί να γίνει ο καθρέφτης της ψυχής του ανθρώπου.

Η εκφραστική γραφή πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60 και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και στην Ευρώπη με μεγάλη επιτυχία. Σ’ αυτήν την μέθοδο το γράψιμο χρησιμοποιείται ως κύριο εργαλείο έκφρασης και αναλόγως με τον στόχο ονομάζεται θεραπευτικό ή εκφραστικό. Ας σημειωθεί ότι το απλό ημερολογιακό ή δημιουργικό  γράψιμο δεν είναι πάντοτε βοηθητικό. Προκειμένου το άτομο να μπορέσει να βοηθηθεί και να προχωρήσει σε αλλαγές που θα διαρκέσουν χρειάζεται να υπάρχουν κατάλληλες προϋποθέσεις και πλαίσιο και να εφαρμόζονται οι θεωρητικές και πρακτικές αρχές που διέπουν αυτού του είδους το γράψιμο.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος θα γίνει εκμάθηση ασκήσεων εκφραστικής γραφής με σκοπό την χρήση τους στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της κοινότητας σε άτομα και ομάδες που επιθυμούν να ενισχύσουν την αυτο-έκφρασή τους και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Επιπλέον, θα απαντηθούν ερωτήματα όπως:

 • Πώς μπορεί το γράψιμο να βελτιώσει τη ζωή μου;
 • Πώς μπορώ να βοηθήσω τους άλλους να βελτιώσουν τη ζωή τους μέσα από το γράψιμο;
 • Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το γράψιμο με σκοπό την αυτο-έκφραση;
 • Πώς ξεκινώ μια ομάδα γραφής ή πώς μπορώ να εξελίξω την ομάδα στην οποία ήδη διδάσκω;
 • Πώς μπορώ να εντάξω την εκφραστική γραφή σε μια ομάδα δημιουργικής γραφής;
 • Πώς μπορώ να δημιουργήσω ένα ασφαλές πλαίσιο για να γράψουν τα μέλη της ομάδας μου;
 • Πώς μπορώ να βοηθήσω τους άλλους να ξεπεράσουν το φόβο για το γράψιμο;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να εφαρμόσουν την εκφραστική γραφή στην κοινότητα (π.χ. φυλακές, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, κέντρα απεξάρτησης κ.α.), εκπαιδευτικούς, διδάσκοντες δημιουργικής γραφής, συγγραφείς, συμβούλους ή ανθρώπους που απλά θέλουν να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν την εκφραστική γραφή για τον εαυτό τους με σκοπό την προσωπική ανάπτυξη.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για ψυχοθεραπευτικούς σκοπούς. Για εκπαίδευση στη θεραπευτική γραφή για επαγγελματίες στην ψυχική υγεία δείτε εδώ.

Η βιβλιογραφία και το μεγαλύτερο μέρος του υλικού θα είναι στ’ αγγλικά.

Συχνές ερωτήσεις για τη θεραπευτική γραφή μπορείτε να δείτε εδώ:
https://expressingmyself.gr/sichnes-erotisis/

Δείτε εδώ τις διαφορές της εκφραστικής γραφής από την απλή ημερολογιακή καταγραφή.

Βιογραφικό Εισηγήτριας

Η Δήμητρα Διδαγγέλου έχει σπουδάσει Ψυχολογία (Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/κης) με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην «Ψυχολογία και Μ.Μ.Ε» (Πάντειο Παν/μιο).

Εκπαιδεύτηκε στη Θεραπευτική Γραφή με διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση (Therapeutic Writing Institute, Denver, USA). Επιπλέον, έχει εκπαιδευτεί στη βιβλιοθεραπεία, στη συστημική θεωρία, στη φιλοσοφική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην ενσυνειδητότητα.

Έχει άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ψυχολόγου και είναι μέλος  των: Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Mental Health Europe, Lapidus International, Science View, ΕΣΗΕΑ, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης. Είναι μέντορας στο δίκτυο Women on Top.

Είναι δημιουργός του ηλεκτρονικού περιοδικού ψυχολογίας «Ψυχο-γραφήματα» και του Ινστιτούτου Ψυχικής Έκφρασης.

Το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο «Ευγνωμοσύνη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη (2020).

Το βιβλίο της «Wabi Sabi» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός (2017) και η νουβέλα «Η Σύβι και ο Ντάντυ» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη (2014). Διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς κι έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και λογοτεχνικά περιοδικά.

Ομιλία TEDx:  https://www.youtube.com/watch?v=UNsHMEwNm2w&t=11s


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Έναρξη: Νοέμβριος 2021

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί εξ’ αποστάσεως μέσω διαδικτύου με live εισηγήσεις σε προκαθορισμένες μέρες και ώρες και μελέτη της βιβλιογραφίας ενδιάμεσα. Είναι εντατικό και διαρκεί 3 μήνες.

Περιλαμβάνει:

 • Ζωντανές εισηγήσεις διδασκαλίας μέσω διαδικτύου
 • Μελέτη της βιβλιογραφίας και συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού (στ’ αγγλικά)
 • Βιωματικές ασκήσεις
 • Τελική εργασία

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση εκπαίδευσης και θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις τεχνικές στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους πράξης ή για την προσωπική τους εξέλιξη.

Ισχύει έκπτωση early bird μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΕΔΩ: ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ_ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩ:
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

email επικοινωνίας: expressive.writing@yahoo.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here